09 Ιουλίου, 2022

ΦΙΛΤΡΟ ΚΑΜΠΙΝΑΣ : ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΠΟΤΕ ΤΟ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ


Ξέρατε ότι μέσα σε µόλις µια ώρα, στο αµάξι εισάγονται µέσα από τους αεραγωγούς περίπου 300.000 λίτρα αέρα ; Το φίλτρο καµπίνας καθαρίζει αυτόν τον αέρα που αναπνέουμε κατά την οδήγηση ο οδηγός και οι επιβάτες. To πρώτο µοντέλο αυτοκινήτου το οποίο ήταν το εξοπλισµένο µε φίλτρο καµπίνας ήταν το Saab 900 το 1979 ! Σύµφωνα µε τα επίσηµα δεδοµένα του Ευρωπαϊκού Οργανισµού Περιβάλλοντος, το πρόβληµα του υπερβολικά µολυσµένου αέρα αφορά το 80% των κατοίκων όλων των αστικών περιοχών της Ευρώπης. Λόγω του µολυσµένου αέρα, µόνο στην Ευρώπη πεθαίνουν πρόωρα πάνω από 460.000 άτοµα ετησίως.

Μολύνσεις στον αέρα που αναπνέουµε:


Το φίλτρο καµπίνας είναι ικανό να σταµατήσει ακαθαρσίες µικρότερες από τους πραγµατικούς πόρους του υλικού φιλτραρίσµατος. Το φίλτρο καµπίνας έχει χαµηλή υγροσκοπικότητα δηλαδή δεν απορροφά υγρασία και έτσι δεν παραµορφώνεται. Ορατά συγκεντρωµένα σωµατίδια µολύνσεων µπορούν να βρεθούν και στο αναπνευστικό σύστηµά µας.

Όταν το φίλτρο χρήζει αντικατάστασης, είναι ορατά συγκεντρωµένα σωµατίδια µολύνσεων τα οποία µπορούν να βρεθούν και στο αναπνευστικό σύστηµά µας. Κατά το φτέρνισµα ο οδηγός που οδηγεί µε ταχύτητα 80 km/h, διανύει µε κλειστά τα µάτια του 25 µέτρα περίπου, µε κίνδυνο να προκαλέσει ατύχηµα!

Στην αγορά διατίθενται δύο τύποι φίλτρων καµπίνας: τα απλό και του ενεργού άνθρακα. Τα φίλτρα ενεργού άνθρακα, όπως και τα απλά, συγκρατούν µέσα τους τα στερεά σωµατίδια, αλλά χάρη στα ειδικά χαρακτηριστικά του ενεργού άνθρακα, απορροφούν ακόµη δυσάρεστες οσµές και βλαβερά για την υγεία µας αέρια, όπως το όζον, το διοξείδιο του θείου ή τα οξείδια του αζώτου.

Στα περισσότερα µοντέλα αυτοκινήτων µπορεί να τοποθετηθούν τόσο τα απλά φίλτρα, όσο και τα φίλτρα ενεργού άνθρακα. Αξίζει να επιλέξει κανείς το φίλτρο ενεργού άνθρακα, καθώς τα χαρακτηριστικά του αυξάνουν την άνεση του ταξιδιού και επιπλέον, προστατεύουν την υγεία των επιβαινόντων.

Ο ενεργός άνθρακας µπορεί να αποκτηθεί από πολλά υλικά, όπως άχυρο, τύρφη ή φλούδες ινδικής καρύδας και η διαδικασία παραγωγής του πιο συχνά βασίζεται στην ανοξυγονική καύση αυτών των υλικών. Μια από τις πολλές εφαρµογές του ενεργού άνθρακα είναι στα φίλτρα καµπίνας και η διαδικασία που λαµβάνει χώρα είναι η απορρόφηση των αερίων. Αξίζει ακόµη να σηµειωθεί ότι µια παρόµοια διαδικασία απορρόφησης βλαβερών αερίων από τον ενεργό άνθρακα γίνεται και στα φίλτρα των τσιγάρων.

Ο ενεργός άνθρακας έχει πορώδη δοµή που µοιάζει µε σφουγγάρι. Η διάµετρος των πόρων των µεµονωµένων σωµατιδίων είναι πάνω από 10.000 φορές µικρότερη από τη διάµετρο της ανθρωπινής τρίχας. Χάρη στην πορώδη δοµή του, ο ενεργός άνθρακας χαρακτηρίζεται από την πολύ µεγάλη συνολική επιφάνειά του.

Συνιστούμε ην αλλαγή του 2 φορές το χρόνο, ανεξαρτήτως χιλιομέτρων που έχουμε διανύσει. Δεν είναι ακριβό (10 έως 15 ευρώ) και πολύ εύκολο να αλλαχτεί, ακόμα κι από τον ιδιοκτήτη...


πηγή :filtron.eu/gr









0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Like us on facebook

instagram

MOTORSPORT NEWS

Facebook group

ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΛΟΥΣ

FOLLOW US ON TWITTER

About us

ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

Translate

TEXNIKA

ANABΑΘΜΙΣΕIΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΣΗΤΛΣΥΜ

Followers

ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ

Fabia Monte carlo 1.5tsi 150ps

ΠΑΡΑΠΟΝΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ 2024

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Fabia Monte Carlo DSG 150ps 1.5tsi