11 Μαρτίου, 2016

"ΟΧΙ" ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ VW


Κατηγορηματικά όχι απάντησαν οι Έλληνες εισαγγελείς στις αξιώσεις της Γερμανίας να χειριστεί εξ ολοκλήρου και αποκλειστικά την έρευνα για τα πειραγμένα λογισμικά της Volkswagen.

Η στάση της γερμανικής δικαιοσύνης στο σκάνδαλο της Siemens ήταν αυτό που "πάτησαν" οι εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάκη και Χρ. Ντζούρας στη συνάντηση που είχαν στη Χάγη με συναδέλφους τους από 18 χώρες όπου έχουν ανοίξει σχετικές έρευνες.
Οι Γερμανοί ζήτησαν να ασκηθεί δίωξη για το λογισμικό της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας μόνο στη χώρα τους και να μην κινηθεί ποινική διαδικασία σε καμία άλλη. Όπως υποστήριξαν, προκειμένου να μην υπάρξει επικάλυψη αξιόποινου οι δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί στις άλλες χώρες θα πρέπει να αποσταλούν σ’ αυτούς.
Αξίζει να σημειωθεί πως στη Γερμανία για την υπόθεση αυτή προβλέπεται μόνο η επιβολή χρηματικής ποινής και όχι ποινικές κυρώσεις. Μάλιστα, αν το χειριστούν συνολικά το θέμα, θα είναι και οι ίδιοι που θα αποφασίσουν στο τέλος τις αποζημιώσεις που θα δοθούν.

Volkswagen όπως Siemens

Στη συνάντηση που έγινε στο πλαίσιο της Eurojust, οι έλληνες εισαγγελείς Τουλουπάκη -Ντζούρας, αντέδρασαν έντονα σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υπενθυμίζοντας το "κακό" προηγούμενο της Siemens. “Εκφράζουμε σοβαρές ανησυχίες για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης από τη Γερμανία, επειδή στο παρελθόν είχαμε πολύ κακή εμπειρία από την υπόθεση της  Siemens, όπου τα κακουργήματα μετατράπηκαν σε πλημμελήματα ”, είπαν οι δύο  έλληνες εισαγγελικοί λειτουργοί.

Η αντίδραση τους προκάλεσε αίσθηση ενώ είναι χαρακτηριστικό πως η πολυμελής αντιπροσωπεία από τις ΗΠΑ τους έδωσε συγχαρητήρια. Αρνητικοί στις αξιώσεις των Γερμανών εμφανίστηκαν επίσης και οι εισαγγελικοί λειτουργοί από διάφορες χώρες όπως, ΗΠΑ, Πορτογαλία, Ισπανία , Ιταλία και Γαλλία. Η Ελλάδα πρόκειται να συνεργαστεί στενά με την Ιταλία και τη Γαλλία για την ανταλλαγή στοιχείων και την παροχή τεχνογνωσίας που θα διευκολύνουν την πορεία της έρευνας.

Η έρευνα στην Ελλάδα

Η απάτη της αυτοκινητοβιομηχανίας αποκαλύφθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη από τις ΗΠΑ και αμέσως πήρε παγκόσμιες διαστάσεις.
Όπως ανακοίνωσε τότε η Volkswagen, το παραποιημένο λογισμικό μετρήσεων των ρύπων εντοπίστηκε στα οχήματα με κινητήρες ντίζελ τύπου EA189, δηλαδή σε περίπου 11 εκατομμύρια αυτοκίνητα ανά τον κόσμο.
Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι έφτασαν περίπου 21.000 αυτοκίνητα με «πειραγμένα» λογισμικά.
Λίγες εβδομάδες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλίας Ζαγοραίος, διέταξε αυτεπάγγελτη προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να ερευνηθεί εάν έχουν διαπραχθεί παράνομες πράξεις και στην Ελλάδα.

(πηγή:enikos.gr)

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Like us on facebook

instagram

MOTORSPORT NEWS

Facebook group

ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΛΟΥΣ

FOLLOW US ON TWITTER

About us

ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

Translate

TEXNIKA

ANABΑΘΜΙΣΕIΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΣΗΤΛΣΥΜ

Followers

ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ

Fabia Monte carlo 1.5tsi 150ps

ΠΑΡΑΠΟΝΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ 2024

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Fabia Monte Carlo DSG 150ps 1.5tsi