28 Μαρτίου, 2017

ΦΩΤΑ XENON vs LED


Ξέρουμε εδώ και χρόνια ότι τα φώτα Xenon αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο βήμα εμπρός σε σχέση με τα φώτα αλογόνου. Κυρίως από πλευράς ασφάλειας, αλλά κι από πλευράς εμφάνισης.

Τι ισχύει όμως για το πιο πρόσφατο βήμα εξέλιξης, τα φώτα LED; Παρέχουν καλύτερο φωτισμό τη νύχτα από τα Xenon;


Την απάντηση στο ερώτημα επιχειρεί να δώσει ο YouTuber Nick Murray, χρησιμοποιώντας δύο Porsche 911 και την… πόρτα του γκαράζ του. Ο Murray μετράει τη φωτεινότητα με ένα φωτόμετρο ώστε να έχουμε αντικειμενική σύγκριση. Και για λόγους πληρότητας, προσθέτει και τη μέτρηση από τα φώτα αλογόνου.

Το αποτέλεσμα είναι εμφανές, με τους προβολείς LED να είναι σαφώς πιο δυνατοί από τους Xenon στη μεσαία σκάλα – με διαφορά σχεδόν όση έχουν οι Xenon από τους αλογόνου. Στη μεγάλη σκάλα, οι Xenon έχουν οριακά μεγαλύτερη ισχύ, αλλά οι LED έχουν πιο λευκό φως.

Να θυμίσουμε εδώ ότι οι τρεις τρόποι φωτισμού είναι εντελώς διαφορετικοί: πυράκτωση νήματος στις λάμπες αλογόνου, εκκένωση υψηλής έντασης στις λάμπες Xenon και πόλωση φωτοδιόδου ημιαγωγών στις LED.

Υπάρχει βέβαια σημαντική διαφορά και στο κόστος. Οι LED είναι ακριβότερες, όμως είναι μικρότερες (πράγμα καλό για την αισθητική), καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια από τις Xenon κι έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Πέρα από τις φωτομετρήσεις, ο Murray μας κάνει στο video και μια νυχτερινή βόλτα στο τετράγωνο για να δούμε τις διαφορές φωτισμού και υποκειμενικά.0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Like us on facebook

instagram

MOTORSPORT NEWS

Facebook group

ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΛΟΥΣ

FOLLOW US ON TWITTER

About us

ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

Translate

TEXNIKA

ANABΑΘΜΙΣΕIΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΣΗΤΛΣΥΜ

Followers

ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ

Fabia Monte carlo 1.5tsi 150ps

ΠΑΡΑΠΟΝΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ 2024

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Fabia Monte Carlo DSG 150ps 1.5tsi