22 Ιανουαρίου, 2016

Πρόωρο «τέλος» διαπραγματεύονται ο όμιλος VW και η Βιαμάρ

Αναδημοσίευση από το ixauto.gr
"Μετά την ανακοίνωση της Βιαμάρ ΑΕ -Ελληνική αντιπροσωπεία Skoda- στις 29 Μαΐου 2015 ότι σταματά τη συνεργασία με την Skoda Auto μετά από 2 χρόνια, η μητρική της Skoda (VW Group) διαπραγματεύεται μαζί της πρόωρο «διαζύγιο».

Του Δημήτρη Σπυράκη
Η Βιαμάρ ΑΕ, εταιρία αντιπροσώπευσης, εισαγωγής και διάθεσης των αυτοκινήτων Skoda στην Ελλάδα για πάνω από 35 χρόνια, με ανακοίνωσή της στις αρχές Ιουνίου του 2015, επιβεβαίωσε τις έως τότε φήμες διακοπής της συνεργασίας της με την Skoda Auto, την Τσέχικη αυτοκινητοβιομηχανία που ανήκει στον όμιλο VW. Καθώς όμως η καταγγελία της σύμβασης ανάμεσα στις δύο εταιρίες σύμφωνα με τους κανονισμούς (block exemption) έχει περίοδο χάριτος 2 έτη, η οριστική διακοπή της συνεργασίας μεταξύ των ανωτέρω εταιριών θα γινόταν στις 29 Μαΐου 2017.

Ανήσυχο το δίκτυο των επίσημων εμπόρων Skoda
Από τον Σεπτέμβριο του 2015, διέρρευσαν πληροφορίες από πηγές του εξωτερικού ότι ο όμιλος VW σκοπεύει να μεθοδεύσει μία πρόωρη διακοπή της συνεργασίας της θυγατρικής της Skoda Auto με την Ελληνική αντιπροσωπεία της μάρκας Skoda πριν εκπνεύσει το χρονικό περιθώριο των 2 ετών. Από το τέλος του επόμενου μήνα (Οκτώβριος 2015) άρχισαν να διαδίδουν αντίστοιχες πληροφορίες και πηγές από το εσωτερικό της χώρας. Ορισμένοι από τους dealers της μάρκας στην Ελλάδα μάλιστα, είχαν αρχίσει να μας εκφράζουν παράπονα για καθυστερήσεις στην άφιξη παραγγελιών των πελατών τους, την ίδια στιγμή που άνθρωποι της Βιαμάρ επικαλούνταν τις δυσκολίες στην εισαγωγή αυτοκινήτων που είχαν δημιουργήσει τα capital controls των Ελληνικών τραπεζών από τον Ιούλιο του ίδιου έτους.

Φούντωσαν οι φήμες για νέο εθνικό αντιπρόσωπο Skoda
Πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων στο τέλος του 2015, οι φήμες για πρόωρη διακοπή της συνεργασίας της Skoda με την Βιαμάρ κορυφώθηκαν, όταν πηγές ανέφεραν ότι άνθρωποι της Kosmocar (αντιπροσωπεία των εμπορικών σημάτων Audi, Bentley, VW και Ducati του ομίλου VW στην Ελλάδα), αναζητούσαν χώρο στην Λεωφόρο Κηφισίας στο ύψος του Αμαρουσίου Αττικής, για την στέγαση των γραφείων του διοικητικού προσωπικού του νέου επιχειρηματικού βραχίονα της εταιρίας, που θα χειριστεί το εμπορικό σήμα Skoda στην Ελληνική αγορά. Μάλιστα, άλλες πηγές ανέφεραν ότι τον νέο αυτόν επιχειρηματικό βραχίονα θα διευθύνει ο κ. Διονύσης Μπατιστάτος, εμπορικός διευθυντής της Kosmocar για τη μάρκα VW, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα.

Καμία επιβεβαίωση αλλά και καμία διάψευση
Στα μέσα Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους (2016), ένας εκπρόσωπος της Βιαμάρ επιβεβαίωσε στο ixauto.gr ότι η εταιρία είναι σε στάδιο αναζήτησης νέων δραστηριοτήτων στο χώρο του αυτοκινήτου, κάτι που είχε αναφερθεί στην ανακοίνωση Τύπου που είχε κάνει η Βιαμάρ τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου του 2015, σχετικά με την καταγγελία της σύμβασής της με την Skoda Auto, ενώ δεν επιβεβαίωσε αλλά ούτε διέψευσε τις μέχρι τώρα πληροφορίες, περί συζητήσεων μεταξύ της Βιαμάρ και του ομίλου VW, για πρόωρη λύση της συνεργασίας της πρώτης με την θυγατρική της δεύτερης, Skoda Auto. «Γνωρίζω κάποια πράγματα, αλλά δεν μπορώ να μιλήσω», είπε ο εκπρόσωπος της Βιαμάρ στο ixauto.gr.

Σε επιφυλακή το δίκτυο της Skoda στην Ελλάδα για αποζημιώσεις
Σύμφωνα με τους όρους κάθε αντίστοιχης σύμβασης, αν γίνει καταγγελία σύμβασης από κάποια εκ των δύο πλευρών, πέραν της περιόδου χάριτος διάρκειας 2 ετών, προβλέπεται και ταυτόχρονη καταγγελία των συμβάσεων του εθνικού αντιπροσώπου με τα μέλη του επίσημου δικτύου του στη χώρα, με ίση χρονική περίοδο χάριτος. Όμως, αν για κάποιον λόγο η διακοπή της συνεργασίας ενός εργοστασίου με έναν εθνικό αντιπρόσωπο γίνει πρόωρα, προβλέπεται η αξίωση αποζημίωσης από την άμεσα θιγόμενη -που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Βιαμάρ- και κατ’ επέκταση το επίσημο δίκτυό της. Για τον λόγο αυτόν, πολλοί από τους dealers Skoda στην Ελλάδα είναι σε «επιφυλακή», για αξίωση μιας αντίστοιχης αποζημίωσης από την Βιαμάρ και την Skoda Auto, αν τελικά πέσουν πρόωρα οι «τίτλοι τέλους» της πολυετούς συνεργασίας της Βιαμάρ με την θυγατρική του ομίλου VW. Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν επίσης, ότι αυτοί που βιάζονται για το «διαζύγιο» είναι οι Γερμανοί κι όχι η Βιαμάρ."

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Like us on facebook

instagram

MOTORSPORT NEWS

Facebook group

ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΛΟΥΣ

FOLLOW US ON TWITTER

About us

ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

Translate

TEXNIKA

ANABΑΘΜΙΣΕIΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΣΗΤΛΣΥΜ

Followers

ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ

Fabia Monte carlo 1.5tsi 150ps

ΠΑΡΑΠΟΝΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ 2024

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Fabia Monte Carlo DSG 150ps 1.5tsi