22 Σεπτεμβρίου, 2015

Ραγδαίες εξελίξεις: Επεκτείνονται παγκοσμίως οι έρευνες για το σκάνδαλο της VW

Πιο ανατολικά επεκτείνεται το σκάνδαλο που ξέσπασε μετά την παραδοχή της Volkswagen ότι παραποιούσε τα στοιχεία εκπομπής ρύπων σε κάποια από τα μοντέλα ντίζελ στις ΗΠΑ.
Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε πως θα ερευνήσει μέσα στον Οκτώβριο τρία από τα μοντέλα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας (Golf, Jetta και το Audi A3 sedan).

"Πιστεύουμε πως τα τρία μοντέλα που πωλούνται στη Ν. Κορέα έχουν την ίδια μηχανή με εκείνα που πωλούνται στις ΗΠΑ. Αν επιβεβαιωθεί το ίδιο πρόβλημα, θα προχωρήσουμε σε ανάκληση των οχημάτων που έχουν πωληθεί ήδη και θα ζητήσουμε από την εταιρεία να διακόψει τις πωλήσεις στη χώρα", υποστήριξε στέλεχος του αρμόδιου υπουργείου. Σημειώνεται πως έως τώρα φέτος η Volkswagen έχει πουλήσει 6.400 οχήματα των τριών αυτών μοντέλων.
Οι μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας σημείωσαν ισχυρές απώλειες 19% εχθές, καθώς η εταιρεία παραδέχτηκε ότι σε κάποια οχήματα ντίζελ στις ΗΠΑ υπήρχε λογισμικό όπου επέτρεπε πλήρη έλεγχο ρύπων μόνο όταν διενεργούνταν επίσημη δοκιμή, ενώ σε συνθήκες κανονικής οδήγησης ο έλεγχος ρύπων ήταν απενεργοποιημένος, και βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με δισεκατομμύρια σε πρόστιμα.
Παράλληλα, δημοσιεύματα ανέφεραν πως το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και ειδικότερα το Τμήμα Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων θα διεξάγει έρευνα ποινικών ευθυνών σχετικά με το θέμα που αφορά αρκετά οχήματα της Volkswagen και της Audi, όπως τα Audi A3, VW Jetta, Beetle, Golf και Passat.
Επίσης, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Michel Sapin, ζήτησε να διενεργηθεί έρευνα στο σύνολο της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας.
"Φαίνεται απαραίτητο. Πρέπει να το κάνουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο", δήλωσε ο M. Sapin, μιλώντας σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό και τονίζοντας ότι και οι γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες πρέπει να τεθούν υπό εξέταση. "Ωστόσο, δεν έχω λόγο να πιστεύω πως γαλλικές εταιρείες αυτοκινήτων δρούσαν με τον ίδιο τρόπο", πρόσθεσε ο ίδιος.
Σημειώνεται πως η εταιρεία δεν αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς των αμερικανικών αρχών, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen, Martin Winterkorn, την Κυριακή δεσμεύτηκε ότι η εταιρεία θα συνεργαστεί με τις έρευνες, ζητώντας "βαθύτατα συγγνώμη".
Ο επικεφαλής της εταιρείας στις ΗΠΑ, Michael Horn, παραδέχτηκε ότι η εταιρεία "τα θαλάσσωσε" και υποσχέθηκε να επανορθώσει, στο πλαίσιο εκδήλωσης στη Νέα Υόρκη για την προώθηση του VW Passat 2016.
Στη Γερμανία τώρα, ο υπουργός Οικονομίας Sigmar Gabriel εξέφρασε ανησυχίες για το τι επιπτώσεις θα έχει το σκάνδαλο αυτό στη "δικαιολογημένα εξαιρετική φήμη της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας", με τον επικεφαλή του γερμανικού Think tank, DIW, να κάνει λόγο για φόβους απολύσεων και κάμψης των εξαγωγών της Γερμανίας.
"Η ζημιά στην εικόνα της VW θα είναι ακριβή, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως. Ως αποτέλεσμα, θα απειληθούν θέσεις εργασίας", υποστήριξε ο Marcel Fratzscher στη Bild. "Τα ενδεχόμενα πρόστιμα είναι το λιγότερο", ανέφερε ο ίδιος, τονίζοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας να περιοριστούν οι ζημιές καθώς η VW υπήρξε πάντα η καλύτερη διαφήμιση των προϊόντων που κατασκευάζονται στη Γερμανία.
Υπενθυμίζεται πως η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι οι αρμόδιες αρχές θα ερευνήσουν αν η Volkswagen AG χειραγώγησε τις δοκιμές εκπομπών ρύπων στην Ευρώπη, έπειτα από τις καταγγελίες στις ΗΠΑ ότι η εταιρεία εγκατέστησε λογισμικό στα οχήματα για δείχνουν ότι εκπέμπουν λιγότερους ρύπους.
(πηγή: www.capital.gr, www.theguardian.com)


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Like us on facebook

instagram

MOTORSPORT NEWS

Facebook group

ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΛΟΥΣ

FOLLOW US ON TWITTER

About us

ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

Translate

TEXNIKA

ANABΑΘΜΙΣΕIΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΣΗΤΛΣΥΜ

Followers

ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ

Fabia Monte carlo 1.5tsi 150ps

ΠΑΡΑΠΟΝΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ 2024

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Fabia Monte Carlo DSG 150ps 1.5tsi