ΖΩΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ: Μύθοι και πραγματικότητες

φορούν γιατί συνειδητοποιούν τη χρησιμότητά της.
Και αυτοί οι τελευταίοι μάλλον πολύ καλά κάνουν, γιατί η μη χρήση ζώνης ασφαλείας αποτελεί την τρίτη σημαντικότερη αιτία τροχαίου δυστυχήματος, μετά την ανάπτυξη υπερβολικής ταχύτητας και την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.
Οι πρώτες ζώνες ασφαλείας χρησιμοποιήθηκαν σε αεροσκάφη το 1913 και μπήκαν σε ευρεία χρήση το 1930. Στην Ευρώπη, η Γαλλία έκανε για πρώτη φορά υποχρεωτική την χρήση της ζώνης ασφαλείας στα μπροστινά καθίσματα εκτός πόλης το 1973, στις αστικές περιοχές την νύχτα το 1975, συνολικά το 1979 και στα πίσω καθίσματα το 1990. Από το 1993 είναι υποχρεωτικό σε όλη την Ευρώπη να υπάρχουν ζώνες ασφαλείας για όλες τις θέσεις στα αυτοκίνητα και από τη χρήση της εξαιρούνται:α)άτομα που έχουν εφοδιαστεί με ιατρικό πιστοποιητικό απαλλαγής(για σοβαρούς ιατρικούς λόγους), β)γυναίκες έγκυες και εφόσον είναι εφοδιασμένες με σχετικό ιατρικό πιστοποιητικό, γ)οδηγοί επιβατικών οχημάτων δημοσίας χρήσης, όταν κυκλοφορούν εντός της περιμετρικής τους ζώνης, δ)άτομα που έχουν ανάστημα μικρότερο του 1.50 μ., ε)οδηγοί οχημάτων που εκ της ασκήσεως του επαγγέλματος τους είναι υποχρεωμένοι να κάνουν συνεχείς στάσεις(π.χ. ταχυδρομικοί διανομείς, υπάλληλοι τροφοδοσίας καταστημάτων).

Ωστόσο, πολλοί από εμάς αμελούν τη σημαντικότητα της χρήσης της, γιατί απλά πιστεύουν σε κάποιους «μύθους». Αλλά απέναντι σε κάθε «μύθο» υπάρχει και η αντίστοιχη πραγματικότητα:
1ος Μύθος : «Δεν θέλω να παγιδευτώ αν υπάρξει σύγκρουση, ή αν το όχημα μου καταλήξει στο νερό ή πιάσει φωτιά». Πραγματικότητα: Φορώντας ζώνες αυξάνεται η πιθανότητα να έχουμε τις αισθήσεις σας μετά την σύγκρουση, ώστε να απεγκλωβιστούμε αν χρειαστεί, σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις.
2ος Μύθος: «Αισθάνομαι, ότι με περιορίζει η ζώνη ασφαλείας καθώς τη φοράω, είναι άβολη». Πραγματικότητα: Τη ζώνη ασφαλείας μπορούμε να τη ρυθμίζουμε ώστε να ταιριάζει καλύτερα στο σωματότυπο μας και είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην περιορίζει τις κινήσεις μας.
3ος Μύθος: «Δεν χρειάζομαι ζώνη ασφαλείας σε μικρές διαδρομές ή μικρές ταχύτητες.» Πραγματικότητα: Το 80% των ατυχημάτων συμβαίνουν σε ταχύτητες μικρότερες των 65% χ.λ.μ./ώρα.
4ος Μύθος: «Το αυτοκίνητο μου έχει αερόσακους, συνεπώς οι ζώνες δεν είναι απαραίτητες.» Πραγματικότητα:Οι αερόσακοι είναι επικίνδυνοι εάν δεν φοράμε συγχρόνως την ζώνη και δεν έχουν κανένα νόημα χωρίς αυτήν. Είναι σαν να χτυπάμε στο ταμπλό του αυτοκινήτου.
.jpg)
6ος Μύθος: «Νιώθω μεγαλύτερη ασφάλεια όταν δε φοράω ζώνη και κρατάω το παιδί στην αγκαλιά μου ».Πραγματικότητα:Το παιδί λειτουργεί σαν αερόσακος και συνθλίβεται ανάμεσα στον ενήλικα και στο ταμπλό ή τα εμπρός καθίσματα.(Για τα μεταφερόμενα ανήλικα τέκνα κάτω των 12 ετών καθώς και για αυτά που έχουν ύψος μικρότερο ή ίσο του 1.35 μ. πρέπει να χρησιμοποιούνται ειδικά μέσα συγκράτησης).
.jpg)

Για αυτό, την επόμενη φορά που θα μπούμε μέσα στο αυτοκίνητο, ας σκεφτούμε όχι μόνο τον εαυτό μας και αλλά και τους άλλους που έχουμε δίπλα μας, τους συνανθρώπους μας και κατά συνέπεια όλη την υπόλοιπη κοινωνία…
Το άρθρο που διαβάσατε το βρήκαμε στο site Argos press,ένα άρθρο της Ιωάννας Ροτζιώκου, Υπαστυνόμος Α’ της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αργολίδας.
Συγχαρητήρια για το άρθρο.
(πηγή argospress.blogspot.gr)
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου