01 Ιουλίου, 2012


SKODA ABS ΚΑΙ ESP

Η SKODA και όλες οι σύγχρονες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν αναπτύξει στο έπακρον τα συστήματα ασφαλείας τους, για την οδική ασφάλεια των επιβατών. Όταν ακούμε ότι το τάδε μοντέλο έχει ABS, ASR, ESP, και διάφορα άλλα..
ηλεκτρονικά βοηθήματα, γνωρίζουμε τι είναι και τι κάνουν, ή...απλά λέμε ότι το αμάξι μας 'εχει κι αυτό, κι αυτό μόνο για υπερηφανευθούμε στους γύρο μας ? Ας δούμε λοιπόν τα ηλεκτρονικά βοηθήματα ασφαλείας που έχουν τα SKODA μας και τι κάνει το καθένα απο αυτά.
Τι είναι το ABS (Antilock Braking System)  και τι ακριβώς κάνει το ABS;

Το ΑΒS αποτρέπει τους τροχούς να μπλοκάρουν (με συνέπεια να ολισθαίνουν) και έτσι επιτρέπει στον οδηγό να στρίψει το τιμόνι (π.χ. για να αποφύγει κάτι), πράγμα το οποίο δεν θα μπορούσε να κάνει αν τροχοί μπλόκαραν. Βοηθάει πάρα πολύ σε συνθήκες βροχής και σε ολισθηρό οδόστρωμα, καθώς τότε συμβαίνουν και τα περισσότερα τροχαία δυστυχήματα. Η λειτουργία του βασίζεται σε τέσσερις αισθητήρες που βρίσκονται στον κάθε τροχό του αυτοκινήτου και οι οποίοι συνδέονται με μια ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου. 

Οι αισθητήρες ανιχνεύουν την ταχύτητα περιστροφής καθενός τροχού και παράγουν σήματα εξόδου. Τα σήματα αυτά πληροφορούν την ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου για την ολίσθηση ή όχι των τροχών. Η ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου ή εγκέφαλος του ABS, με βάση τα σήματα από τους αισθητήρες στροφών των τροχών, στέλνει σήματα λειτουργίας προς την ηλεκτρουδραυλική μονάδα του ABS, για τον έλεγχο της πίεσης των υγρών που εφαρμόζεται στο φρένο κάθε τροχού, ώστε να αποτραπεί το μπλοκάρισμα των τροχών. Είναι λοιπόν η ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου ένας μικρός ηλεκτρονικός υπολογιστής πολλών καναλιών. Δέχεται από τους αισθητήρες των στροφών τα ηλεκτρικά σήματα που είναι μεγέθη ανάλογα προς την ταχύτητα των τροχών και αναφέρονται στην επιτάχυνση, την επιβράδυνση και την ολίσθηση. 
Με βάση τα σήματα που δέχεται υπολογίζει την ταχύτητα επιβράδυνσης των τροχών και δίνει εντολή στην ηλεκτρουδραυλική μονάδα και τις ηλεκτρομαγνητικές βαλβίδες του συστήματος για τη μείωση, τη συγκράτηση ή την αύξηση της πίεσης του κυκλώματος. Έτσι επιτυγχάνεται η σωστή λειτουργία του ΑΒS.Ας δούμε πως αυμπεριφέρεται ένα SKODA με ABS και ένα χωρίς

 

Ας δούμε τώρα τι είναι το ESP 
Το ESP (Electronic Stability Program: Ηλεκτρονικό Σύστημα Ευστάθειας) επεμβαίνει σε περίπτωση απώλειας ελέγχου και επαναφέρει το αυτοκίνητο σε τάξη. Η βασική του λειτουργία είναι να καταγράφει συνεχώς την πορεία του οχήματος συγκρίνοντας τις κινήσεις του οδηγού στο τιμόνι και τα φρένα με την ανταπόκριση που έχει το αυτοκίνητο σε αυτές αλλά και την ταχύτητα του κάθε τροχού ανεξάρτητα. Εφόσον παρουσιαστεί απώλεια πρόσφυσης και τάση για περιστροφή του οχήματος (υποστροφή ή υπερστροφή), το σύστημα αναλαμβάνει να μειώσει την ταχύτητα των εμπρός ή των πίσω τροχών ανεξάρτητα, προκειμένου να μην βγει εκτός πορείας. Το ESP ενσωματώνει και συνεργάζεται για καλύτερα αποτελέσματα με το ABS ή και με το TCS (σύστημα ελέγχου πρόσφυσης) όπου αυτό διατίθεται.
Το κέντρο του συστήματος είναι ένας ηλεκτρονικός μικροεπεξεργαστής που αναλύει τα εισερχόμενα από περιφερειακές συσκευές δεδομένα, δίνοντας έπειτα τις εντολές για τις απαιτούμενες ενέργειες, αφού τσεκάρει την πορεία του οχήματος περίπου 25 φορές το δευτερόλεπτο. Οι κύριοι "κορμοί" του συστήματος είναι οι διάφοροι αισθητήρες που το απαρτίζουν. Οι πιο σημαντικοί είναι ο αισθητήρας για την περιστροφή του τιμονιού, ο αισθητήρας για την ταχύτητα των τροχών, ο αισθητήρας παράπλευρων επιταχύνσεων, καθώς και ένας ηλεκτρονικός κατανεμητής των ενεργειών που "προτείνει" η κεντρική μονάδα ελέγχου του οχήματος.Φυσικά όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα δυναμικού ελέγχου και ευστάθειας των αυτοκινήτων είναι βοηθητικά προς τον οδηγό και αποτελεσματικά μέχρι ένα σημείο, αφού δεν μπορούν να αψηφήσουν τους νόμους της Φυσικής. Αυτό είναι κάτι βασικό που πρέπει όλοι να έχουμε στο μυαλό μας, αφού αν ξεπεράσουμε κάποια δεδομένα όρια, τότε κανένα ηλεκτρονικό σύστημα δε θα καταφέρει να μας βγάλει από τη δύσκολη θέση. Γι' αυτό λοιπόν πάντα προσοχή. Δείτε προσεκτικά το βίντεο που ακολουθεί. 
 

Σύντομα θα βγεί και το " ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΡΟΣ ΄Β"

πηγες, aytokinitomania.blogspot.com, youtube,skoda-auto

Like us on facebook

instagram

MOTORSPORT NEWS

Facebook group

ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΛΟΥΣ

FOLLOW US ON TWITTER

About us

ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ

Translate

TEXNIKA

ANABΑΘΜΙΣΕIΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΣΗΤΛΣΥΜ

Followers

ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ

Fabia Monte carlo 1.5tsi 150ps

ΠΑΡΑΠΟΝΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ 2024

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Fabia Monte Carlo DSG 150ps 1.5tsi