ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ-ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΒΛΑΒΕΣ

μία απολύμανση, τα οποία συμπεριλαμβάνονται σε μία συντήρηση. Οι κατασκευαστές προτείνουν αντικατάσταση του φίλτρου γύρης κάθε χρόνο και έλεγχος του κλιματισμού κάθε δύο χρόνια. Είναι λάθος η αντίληψη που έχουμε πως η συντήρηση γίνεται πριν το καλοκαίρι. Στα σύγχρονα αυτοκίνητα, πολλές φορές το κλιματιστικό παίζει τον ρόλο του καλοριφέρ. Χαρακτηριστικά να σας πούμε πως αν σε ένα octavia πατήσετε να ξεθολώσει το εμπρός παρπριζ-ενεργοποιείτε το σύστημα του κλιματισμού για πιο γρήγορα αποτελέσματα.
To σύστημα κλιματισμού & ψύξης
Το σύστημα ψύξης του κινητήρα και το σύστημα κλιματισμού αποτελούν δύο ξεχωριστά πράγματα, η λειτουργία του ενός επιδρά στου άλλου. Ο βασικός λόγος είναι πως η λειτουργία του συστήματος του κλιματισμού επιβαρύνει αυτή του ψύξης αυξάνοντας την θερμοκρασία του ψυκτικού υγρού. Τα πρόσθετα που περιέχονται στο ψυκτικό, αποτρέπουν το πάγωμα του υγρού αλλά και από την υπερθέρμανσή του, αυξάνοντας το σημείο ζέσεως πάνω από τους 125 C.(G13) Κάτι πολύ σημαντικό για χώρες με ζεστό κλίμα. Οι παλιοί Skodaκηδες ίσως θυμούνται ακόμα το felicia, που σήκωνε θερμοκρασία όταν δούλευε το κλιματιστικό.

Για τον έλεγχο της θερμοκρασίας (υπάρχει και αφυγραντήρας) του εσωτερικού του οχήματος, απαιτείται τόσο ψυκτικό όσο και στο κύκλωμα ψύξης του μοτέρ. Η αρχή λειτουργίας του κλιματισμού στο αυτοκίνητο δεν διαφέρει από οποιοδήποτε άλλο κλιματιστικό (πχ οικιακά κλιματιστικά) και αποτελείται από τον συμπιεστή, τον συμπυκνωτή (κομπρεσέρ), τον αποξηραντήρα, τον εξατμιστή (εβαπορέτα), τον ανεμιστήρα εσωτερικού χώρου και του συμπυκνωτή, την εκτονωτική βαλβίδα και τις σωληνώσεις του κυκλώματος το οποίο διαιρείται σε δύο τμήματα:
στο τμήμα μεταξύ του συμπιεστή και της βαλβίδας εκτόνωσης που είναι και το υψηλής πίεσης
και στο τμήμα μεταξύ της βαλβίδας εκτόνωσης και του συμπιεστή που είναι και το χαμηλής πίεσης

Οι εξωτερικά ελεγχόμενοι συμπιεστές, σημαίνει ότι ο κυβισμός του συμπιεστή καθορίζεται από διάφορες παραμέτρους όπως η εξωτερική/επιθυμητή θερμοκρασία, η υψηλή/χαμηλή πίεση, ο αριθμός στροφών, το φορτίο του κινητήρα κ.α. Χωρίς συμπλέκτη σημαίνει ότι ο συμπιεστής δεν διαθέτει πια έναν ηλεκτρομαγνητικό συμπλέκτη και κινείται συνεχώς από τον ιμάντα ακόμη και όταν το σύστημα κλιματισμού είναι απενεργοποιημένο. Για αυτό πολλοί λένε μην ανοίγετε τον κλιματισμό αν το όχημα δεν είναι στο ρελαντί,, υπάρχει κίνδυνος να κάνουμε ζημιά στον συμπιεστή.
ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗ- Από τον συμπιεστή το ψυκτικό αέριο φτάνει στον συμπυκνωτή (ψυγείο air codition) με μεγαλύτερη θερμοκρασία από ότι ο αέρας. Έτσι, εισερχόμενο το ψυκτικό αέριο στον συμπυκνωτή απάγει την θερμότητα του μέσω του αγωγού και των ελασμάτων στο περιβάλλον και υγροποιείται. Η πίεση παραμένει σταθερή ενώ ο όγκος μειώνεται.
ΞΗΡΑΝΤΗΡΑΣ- O ξηραντήρας φίλτρου αφαιρεί την υγρασία από το ψυκτικό (έως μία συγκεκριμένη ποσότητα) καθώς και ξένα σωματίδια αφού λαμβάνει και ρόλο φίλτρου. Επίσης, ο ξηραντήρας εκτελεί και χρέη συσσωρευτή μιας και χρησιμεύει και ως δοχείο αντιστάθμισης και αποθεμάτων. Το πάνω μέρος του ξηραντήρα φίλτρου λειτουργεί συγχρόνως ως χώρος αντιστάθμισης ενώ το κάτω σαν αποθήκη ψυκτικού για την εξίσωση διακυμάνσεων πίεσης στο σύστημα. Ο ξηραντήρας πρέπει να αντικαθίσταται μετά από κάθε άνοιγμα του κυκλώματος του ψυκτικού ενώ οι κατασκευαστές συστήνουν αντικατάσταση κάθε δύο χρόνια. Δυστυχώς στην Ελλάδα είναι ελάχιστοι αυτοί που το γνωρίζουν αυτό, και πολλοί τεχνικοί λένε πως δεν χρειάζεται ποτέ αλλαγή.


Οι διακόπτες πίεσης χρησιμεύουν για την προστασία του συστήματος κλιματισμού από βλάβες λόγω υπερβολικά υψηλών ή χαμηλών πιέσεων. Ο ανεμιστήρας είναι αυτός που κατευθύνει τον αέρα από τους αεραγωγούς στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Ο ανεμιστήρας του συμπυκνωτή (βεντιλατέρ) συμβάλει στην βέλτιστη υγροποίηση του ψυκτικού.

(πηγή valeo,bosch,Skoda,youtube)
Πολύ χρήσιμες πληροφορίες. Τι μπορεί να φταίει αν στο ρελαντί δεν βγαίνει κρύος αέρας αλλά όσο ανεβαίνουν οι στροφές του κινητήρα αρχίζει και βγάζει κρύο αέρα; Να σημειώσω ότι έχω συμπληρώσει με φρέον που του έλειπε (περίπου η μισή ποσότητα έλλειπε και την αντικατέστησα). Ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήτο ιδιο θεμα εχω και εγω εχει υγρα αλα στισ υψιλεσ παγονει ρελαντι ψοφιο τι φταιει
ΔιαγραφήΤελικά έφταιγε το κομπρεσέρ.
ΔιαγραφήΚαλησπερα θα ηθελα να ρωτησω για την δικη μου περιπτοση που εδω και 6 μηνες μπαινοβγαινω στην αντιπρωσοπεια. Χανει ψυκτικο υγρο και στην αντιπρωσοπεια δεν μπορουν να βρουνε τι εχει. Το αποτελεσμα ειναι οτι συνεχεια συμπλιρωνω υγρα και στο τελος μου ειπαν οτι θα βγαλουν το ταμπλο για να δουνε το μεσα συστημα αλλα και παλι δεν ειναι σιγουροι οτι θα επισκευαστει. Το αμαξι ειναι το octavia 5 1.6 fsi 2007
ΑπάντησηΔιαγραφήΔες για βουλωμενο ψυγείο ή αν τα λάδια σου στην ταπα πληρωσης ειναι διχρωμα τοτε καμια φλαντζα κεφαλής θα εχςι θεμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλσηπερα. Εχω το skoda citigo εδω και δυο χρονια και οταν δουλευει το air condition μου βγαζει τα νερα μεσα. Ρωτησα στην αντιπροσωπεια και μου ειπαν το ξερουν και δεν μπορουν να κανουν τιποτα. Μηπως ξερετε τιποτα παραπανω? Το αμαξι ειναι ενοικιαστηκο
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν εχει τύχει να μας ξαναπουν κάτι τέτοιο για το citigo. Ξανα ρωτήστε στην αντιπροσωπεία, αυτοί είναι αρμόδιοι να βρουν λύση.
ΑπάντησηΔιαγραφή